Süt ve Yoğurt
Ülkemiz
insanların sağlığı için yoğurt büyük önemli yer tutardı; kendi yoğurdunu
kendisi doğal sütten üretirdi. Hata eskiden zehirlenmiş kişilere yoğurt
yedirilirdi. Yani yoğurt bir tür panzehirdi. Evde, doğal sütten yapılan yoğurt,
en fazla 4 günde ekşirdir. Nedir Homojenizasyon derseniz şudur: “Süt, normal
şartlarda birbiriyle karışımı olmayan iki sıvı içerir, süt ve yağ. Bir süre
sonra süt içindeki yağ, sütün yüzeyine çıkar. Homojenizasyon, 50-70 derce ve
150 bar basınç altında gerçekleştirilen kimyasal uygulamayla, sütteki yağ
taneciklerini parçalayıp dönüştürerek su içine eşit olarak dağıtılarak yağın
yüzeye çıkmasını engeller.
Bu ülkede
ne zaman “Homojenizasyon” ve “UHT”, uzun
süre sütün bozulmadan kalmasını sağlamak amacıyla uygulanan endüstriyel işlem
demektir. Yoğurtun bir aya yakın raf ömrü olması için uygulanmaktadır.
Bu
işlenmiş süttün insan sağlığı için zararları: Çocuklarda görülen kronik orta
kulak iltihabının altında endüstriyel süt kullanımı olduğu birçok hekim
tarafından bilinmektedir. Hatta bağışıklık ve alerji alanında uzman İngiliz
Bilim adamı Jonathan North, daha önceleri %25 olan alerji hastalıklarının 2009
yılında %40’lara fırladığını tespitinde bulunmuştur. Bu oran ABD’de ise %55
insan alerji hastasıdır.
Yoğurt
Yoğurt kültürü,
dünya dillerine ve dünya mutfağına Türk kültürü olarak girdi...
Kaşgarlı
Mahmut (1072) “Divan-ı Lügat’it
Türk” adlı yapıtında “yoğurt” adı geçer
ama dünyaya bizden yayılan yoğurt, küresel sermayedarların daha çok para
kazanmaları için başına türlü oyunlar getirilmiştir. Homojenize edilen yoğurt,
artık gerçek yoğurtmuş gibi, yoğurt sanarak toplumlar yemeye başlamışlardır.
Her gıda dalında olduğu gibi, küresel para babalarının daha çok kazanmak için
yaptıkları kurnazlığın sonucudur.
Müslüman
geçinen, Muhafazakâr Müslüman halkın seçtiği iktidarlar, Müslümanlara kimyasal
yoğurt yerdirtiyorlar. Kimyasal yoğurt, yoğurtta kıvamı artırmak ve su tutması
için jelâtin ekleniyor. Jelâtin ise çok ucuz bir madde, daha çok domuz
derisinden elde ediliyor...
Jelatin,
çok ucuz kimyasal medde ve nerdeyse her işlenmiş gıda maddesinde kullanılıyor.
Gaziantep Tarım İl Müdürlüğü araştırmasına göre, piyasada satılan 10 marka
yoğurttan sekizinde jelâtin kullanıldığını tespit etmiştir.
Ayrıca,
domuz yağı ucuz olduğu için hazır kek ve pastalarda ithal edilerek domuz yağı
kullanıldığını bilmeyen var mı? Var, Muhafazakârların, Muhafazakâr Müslüman
diye seçtikleri parti pek ala biliyor...
Nerdeyse 6
bin yıllık, insan sağlığı için en yaralı yoğurdu yoğurt olmaktan çıkardılar,
yoğurt sandığımız, yoğurda benzeyen kimyasal malzemelerden üretilmiş, domuz
derisinden yapılmış jelâtin yediğimiz maddeye “yoğurt” diyoruz.
En basit
deneme, endüstriyel yoğurttan, geleneksel yoğurdun seçilmesi çok kolay:
Endüstriyel
yoğurt, kaymaksız olur, 1 aya yakın kaldığı halde sulanmaz, ekşimez...
Geleneksel
yoğurt ise kaymaklı olur, sulanır, en fazla 5 günde ekşir...
Yoğurdun
insan ömrünü uzattığı bilinmektedir...
Yüz yaşını
aşmış Bulgar çobanların ekşimiş süt-yoğurt yedikleri dikkat çeker. Evde
üretilen geleneksel yoğurt, maya bakterisinin, Latince adı “Lactobacillus
Bulgaricus” adını veren kişi, sütü ekşiterek yoğurda dönüştüren bakterinin
gerçekten de olağanüstü bir laktik asit üreticisi olduğunu keşfeden bilim
insanı Ellie Metchnkoff’dur.
Nestle-Mis Süt İlişkisi
Soner Yalçın, "Saklı Seçilmişler" adlı yapıtında ayrıntılar ile duyurmaktadır Bakınız!..
Küresel sömürgeci şirketler, girecekleri ülkelere önce yerli ortaklar bularak girerler. Dünyanın en büyük yiyecek ve içecek ürünleri üreten şirketlerinden Nestle 1867 yılında İsviçre Vevey’de kuruldu, günümüzde beş yüze yakın fabrikasıyla, 276 bin çalışanıyla ve yüz milyar doları aşan cirosuyla bir dünya devi durumundadır.
Küresel sömürgeci şirketler, girecekleri ülkelere önce yerli ortaklar bularak girerler. Dünyanın en büyük yiyecek ve içecek ürünleri üreten şirketlerinden Nestle 1867 yılında İsviçre Vevey’de kuruldu, günümüzde beş yüze yakın fabrikasıyla, 276 bin çalışanıyla ve yüz milyar doları aşan cirosuyla bir dünya devi durumundadır.
Nestle,
Türkiye pazarına 1875 yılında girerek sütlü ve çikolata ürünleriyle girer,
ancak sınırlı bir tüketici kitleye hitap ederken 1980’li yıllarda Özal
ekonomisiyle Nestle, Türk gıda pazarına girerek önemli yerle sahip olmayı
başarırı. Hazır kahve, çikolata, çikolatalı toz içecekler, kahve kreması gibi
maddeler ithal edilmeye başlanır.
Mis Süt’ü
dilim dilim yutar...
1995
yılında Türkiye’nin en büyük süt ürünleri üreticisi, Tekfen Holding
bünyesindeki Mis Süt’ün %25’ini satın alarak iç piyasaya girere. 1996 yılında
ise, Mis Sütte ortaklık payını %34’e çıkartır. 1998’e gelindiğinde ise %60’a
çıkartır. 2000 yılına gelindiğinde ise Mis Süt’ün tamamını Nestle satın alarak
tamamına sahip olur.
Danone Ne
yaptı?
1999’da
Süt ve süt ürünleri konusunda üretim yapan “Birtat” adlı şirketi satın aldı.
Birtat, Ankara bölgesinde faaliyet gösteren, bölgede tanınmış güçlü bir
şirketti. Dahi, Danone, Sabancı Holdingle ortaklık kurduğu “DanoneSA”
şirketinin tamamını satın alıp ele geçirince firmanın adını “Tikveşli”
olarak değiştirdi.
İsmet
İnönü’nün yaveri Yüzbaşı Mustafa Fikret Yüzatlı (1898-1969) 1928 yılında “Ömür Yoğut”’u kurdu. Türkiye’de ilk
ambalajlı yoğurt olarak 1994’e kadar yani, piyasada 66 yıl kalabildi. 1994
yılında bu yoğurt markası Sabancı’ya satıldı. Sonra Danone hepsini satın alarak
kendi bünyesine geçirdi. Ayrıca, Nestle’nin eleine geçirdiği Mis Süt ve Gülüm
süt’de Danone’nin eline geçirere, Danone süt ürünleri konusunda nedeyse
Türkiye’de tekelleşmiş duruma geldi...
Ülkede
salt süt ürünleri değil yabancıların eline geçen, kaymak, dünya ülkeleri
arasında Türkiye’nin 3. yeraltı zengin
kaynaklarından maden suları, şişelenmiş içme sularının %70’i yine yabancıların
elindedir. Yeraltı sularda ilk Pazar payı %29 ile Nestle, %18.4 ile Coca Cola,
%10.5 “Evian su” ile Danone olmaktadır. Bu pet şişe sularının 5’te ikisinin
musluk suyundan filtrelenerk şişelendiği bir gerçektir. Hatta Coca Cola
“Dasani” markasıyla musluk suyunu filtre
edip sattığı, suyun içinde kansere neden olacak
“bromate” tespit edildi. Sonra şirket
bu suları piyasadan çekmek zorunda kaldı.
Not:
Türkiye’de Danone’nin, Aptamil bebek mamasında GDO bulundu
İnsanları,
kendi paraları ile aldıkları GDO’lu gıdalar ile öldürüyorlar.
Türk
siyasetçilerini eli 16 yıldır küresel şirketlerin elinde oldu. ABD’li Başkan
Türkiye’de faaliyette olması için Cargill için nasıl kulis yaptığını biliyor
musunuz?
SÜTAŞ
hissesi, SÜTAŞ
Malatya İşletmesi ve Muhtelif yerlerde 6 Arsa, 5 Bina, 13 Daire, 51 Taşınmaz ve
bir dükkan.
Et ve
Balık Üretim AŞ (EBÜAŞ),
Manisa Et
Ve Tavuk Kombinası,
Samsun
Soğuk Hava Deposu,
Mersin
Soğuk Hava Depoları,
Çeşitli
illerde 11 Mağaza, 23 büro ne varsa satıldı...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder