Barış Terkoğlu’nun araştırmalarında ortaya çıkarttığı, MHP’nin Sinan Ateş davası hakkında mahkemeye verdiği dilekçede, Sinan Ateş soruşturmasında hak, hukuk arayanları susturmak için bir tür “organizasyon görüntüsü” verilmek isteniyordu.
Bugünün MHP’lileri kendilerini “Türklüğün temsilcileri” sanıyor ve kendilerini Türklükle eşitlendirilmesini istiyorlar. Sinan Ateş’in karanlıkta kalan cinayetinin açığa çıkıp aydınlanmasını istemeyen Semih Yalçın, kendilerinden olmayan diğer milliyetçilere de “milliyetçi değil zillettir” diyebiliyor…
Devlet Bahçeli’de, 23 Temmuz 2024’te elinde bir dosya ile TV’ye çıkarak: “Bazı çevreler 2024 yılının içerisinde MHP'ye karşı çok büyük haksızlıklar, iftiralar, küçük görmeler, suçlamalarda bulunmuşlardır. Bunların toplamı 154 kişidir; dosya elimizde, günü geldiğinde eylemede geçecektir. Böylece Bahçeli, 154 kişiyle hesaplaşacağız” diyerek tehditkâr bir tutum içinde gözdağı veriyordu.
Bahçeli konuştuğu satırlar arasında CHP ile DEM’i eşitlemesi: “…Azgınlaşmış tahrikleri dikkatle yakınan takip ediyoruz. Türkiye'nin bölünmesi hususunda kapalı devre işbirliği halinde olan ve siyasi ortaklık kuran CHP ile DEM'in ateşle oynadığı malumlarınızdır. …DEM'lenen CHP demokrasimize leke sürmektedir.” Diyordu.
MHP’ye göre milliyetçilik: “Atatürk’ün Cumhuriyet'i milliyetçilik fikri üzerine kurduğu, Atatürk’ün ölümünden sonra milliyetçiliğin geri plana atıldığı, Alparslan Türkeş’in MHP’yi kurmasıyla milliyetçiliğin siyasette yer aldığı, Bahçeli’nin milliyetçiliği çağa uyarladığı söylendikten sonra şu ifadeler kullanılmış: “MHP’nin durduğu yer Türkiye üzerinde hesapları olan pek çok farklı kesimi rahatsız etmektedir.” Deniyor.
Kısaca bugünün MHP’sinin milliyetçiliği uhrevi bir milliyetçiliği ve Türk-İslam sentezci yapıdadır. Atatürk ve CHP milliyetçiliği ise, ulusal-seküler yapılı bir milliyetçiliktir. İkisi asla birbirine benzemez zıtlıklar içerir. Çünkü Atatürk milliyetçiliği akla dayanır, MHP milliyetçiliğinin akıldan çok varlığı, tehdit, şiddete ve itaate dayalı tek tipçidir. CHP ise tersi, çoğulcu ve halkçıdır.
Konumuzu ilgilendiren, MHP ve liderinin, Sinan Ateş cinayeti konusunda tartışan 154 kişiyi suçlayarak mahkemeye verdiği son dilekçesiydi!..
MHP’nin mahkemeye verdikleri dilekçede MHP’yi şöyle tanımlıyor: “MHP, Türk milletinin kadim hikâyesini temsil eden ve tarihsel tecrübenin bugünkü adresi ve kurumsal merkezidir. MHP’nin eleştirisi, Türk milletinin eleştirisi” sayılıyor!
MHP’nin mahkemeye verdiği dilekçesinde, Sinan Ateş cinayeti üzerinden MHP’yi eleştirenleri şöyle suçluyordu: “Bölücü, liberal, Marksist, FETÖ’cü yapıların elemanları, sistematik ve istikrarlı bir şekilde, küresel çeşitli güçlerle ittifak içinde ve siyasi meşreplerine de uygun paylaşım, haber ve yazılarla MHP’ye iftira etmektedir.” Deniyor ve aşağıda adları geçenlerin sorgulanmalarını istiyordu. Bu sorgulanmaları istenilenler, Barış Terkoğlu’nun elde ettiği bilgilere göre, MHP avukatları İbrahim Ethem Yiğit ve Çağrı Can Pak'ın, mahkemeye sundukları, çoğunluğu televizyon programlarından oluşan bir hard disk sunuduğunu belirterek, “MHP’ye saldırı” yaptığına dair 154 kişinin adları yazılı bir liste verilmiş. Bu 154 kişinin mahkemeye çağrılmasını, sorgularının yapılmasını, tabiri caizse “MHP ile derdiniz nedir” diye sorulmasını istemiştir.
İşin ilginci, MHP’nin dilekçesinde Sinan Ateş cinayeti üzerinden MHP’yi eleştirenler şöyle yazıyordu: “bölücü, liberal, Marksist, Fetöcü yapıların elemanları, sistematik ve istikrarlı bir şekilde, küresel çeşitli güçlerle ittifak içinde ve siyasi meşreplerine de uygun paylaşım, haber ve yazılarla MHP’ye iftira etmektedir.” diye andığı 154 kişinin çoğunluğu Marksist ya da liberal olmadığı gibi, FETÖ ve bölücü ideolojilerle de çok mücadelesiyle tanınan kişiler olurken, FETÖ’cülük ile nam salmış birçok kişiler ise listede yok.”
Barış Teroğlu, MHP'yi iftira ettiklerini ileri sürdükleri 154 kişinin adını 22 Temmuz 2024’te köşesinde açıkladı. MHP’nin mahkemeye sunduğu dilekçesinde 154 kişinin listesini açıklıyordu:
Siyasetçiler: Özgür Özel, Deniz Yavuzyılmaz, Gökhan Günaydın, Ali Mahir Başarır, Sezgin Tanrıkulu, Murat Bakan, Yunus Emre, Özgür Karabat, Cumhur Uzun, Ali Öztunç, Mustafa Adıgüzel, Mahir Polat, Ümit Özdağ, Müsavat Dervişoğlu, Uğur Poyraz, Turhan Çömez, Buğra Kavuncu, Ahmet Davutoğlu, Selçuk Özdağ, Ali Babacan, Erkan Baş, Levent Tüzel, Sevda Karaca, Alper Taş, Remzi Çayır, Hüseyin Baş, Salih Uzun, Cem Toker, Doğan Aydal, Ahat Andican, Aytun Çıray, Bahattin Yücel, Ali Haydar Fırat, Emin Şirin, Fikri Sağlar, Gülay Yedekçi, Mustafa Böğürcü, Nazif Okumuş, Önay Alpago, Bahadır Erdem, Turan Aydoğan, Yavuz Ağıralioğlu, Yavuz Değirmenci, Gaye Usluer, Nesrin Nas, Ufuk Söylemez, Gülistan Kılıç Koçyiğit.
Gazeteciler: Murat Muratoğlu, Akif Beki, Ali Kemal Erdem, Altan Sancar, Asuman Aranca, Atakan Sönmez, Ayşen Şahin, Bahadır Özgür, Barış Pehlivan, Caner Taşpınar, Çiğdem Toker, Deniz Zeyrek, Dinçer Gökçe, Nedim Türkmen, Elfin Tataroğlu, Elif Doğan Şentürk, Doğan Şentürk, Ersin Eroğlu, Fatih Ergin, Fatih Polat, Fırat Fıstık, Fikret Bila, Hakan Çelenk, Hilmi Hacaloğlu, Hüsnü Mahalli, İbrahim Kahveci, İnanç Uysal, İslam Özkan, İsmail Saymaz, Kemal Göktaş, Masum Gök, Mehmet Bal, Mehmet Tezkan, Merdan Yanardağ, Miyase İlknur, Murat Ağırel, Murat Karan, Murat Yetkin, Nevşin Mengü, Nevzat Çiçek, Nurcan Gökdemir, Orhan Uğurluoğlu, Özlem Akarsu Çelik, Emre Kongar, Sertaç Eş, Seyhan Avşar, Taha Akyol, Timur Soykan, Uğur Dündar, Yaşar Aydın, Yavuz Oğhan, Yavuz Selim Demirağ, Yıldız Yazıcıoğlu, Zübeyde Sarı, Mustafa Balbay, Mustafa Kurdaş, Hilal Köylü, Orhan Bursalı, Umut Taştan, Alican Uludağ, Namık Koçak, Özlem Gürses, Yalçın Doğan.
Hukukçular: Celal Ülgen, Afşin Hatipoğlu, Bülent Yücetürk, Ruşen Gültekin, Figen Çalıkuşu, Gürkan Çakıroğlu, İlhan Cihaner, Mehmet Saral, Muzaffer Nerse, Hasan Sınar, Salim Şen, Gamze Pamuk Ateşli.
Araştırmacı/Akademisyen: Can Selçuki, Ceren Kumbasar Mumay, Güven Gürkan Öztan, Berk Esen, Can Kakışım, Haldun Solmaztürk, İbrahim Uslu, Eren Aksoyoğlu, Erol Mütercimler, Mehmet Ali Kulat, Mehmet Yaşar Altındağ, Oğul Aktuna, Mithat Baydur, Öner Günçavdı, Sait Yılmaz, Ersin Kalaycıoğlu, İpek Özkal Sayan, Semih Turhan, Sezin Öney, Suat Özçelebi, Seda Demiralp, Osman Sert, Burak Cop, Barış Övgün, Necati Özkan, Tacire Bektaş, Tayfun Atay, Onur Alp Yılmaz, Gülgün Erdoğan Tosun.
Diğer: Türker Ertürk (emekli amiral), Hanefi Avcı (emekli polis), Ömer Zengin (Sinan Ateş’in arkadaşı).
Daha çok, Tolgahan Demirbaş’tan Emre Yüksel’e sanıkların, Olcay Kılavuz’dan Ahmet Yiğit Yıldırım’a şüphelilerin önemli bir kısmı MHP ve Ülkü Ocakları yönetiminden. MHP’nin cinayete adlarını karıştıran bu kişilerden değil de cinayeti sorgulayan kişilerden şikayetçi olması dikkat çekiyordu. Böylece 154 kişi öne sürülüp sorgulanmaları bile yılları alabilecek, böylece Sinan Ateş cinayeti davasının sonucu iyice karmakarışık olup belirsizleşmesi ile MHP’nin amacı cinayetle ilgili hesaplaşma yerini, hesap sorulmasını isteyenlerle hesaplaşmaya çalışıyor olmasıydı.
Selman Zebil 25 Temmuz 2024-Beyşehir