15 Eylül 2018 Cumartesi

VİKİNG KÖYÜNDEN, KÜLTÜR KENTİNE OSLO


Oslo Üniversitesi
1811 tarihinde kurulmuş olan ve Danimarka kralının adını taşıyan “Kraliyetli Frederik Üniversitesi”  (Kongelige Frederiks Universitetet)  adı 1939 yılında “Oslo Üniversitesi” (Oslo Universitetet)  olarak değiştirilir. Bugün Oslo Üniversitesinin 6 bin 194 kürsüsü ve 27 bin öğrencisi eğitim görmektedir.

2015 yılında Oslo’nun nüfusu, 634 bin 463 kişi. 2017 yılında Oslo’nun nüfusu 666 bin 759 idi.

Şehirdeki göçmen nüfus, Norveç nüfusundan biraz daha hızlı bir şekilde büyüyor ve şehirde bu oran toplamın % 30’udur. Şehrin % 30’u göçmen kökenlidir.

Oslo Kentinde Yaşayan Yabancılar ve Dini Ayrıcalıkları
Pakistanlılar Oslo Kentinde yaşayan yabancılar arasında ilk sırayı 23 bin 10 kişi ile ilk sırayı almaktadırlar. Doğu bloğunun dağılması ile İkinci sırayı 16 bin 624 kişi ile Polonyalılar alırken üçüncü sırada 15 bin 137 kişi ile Somaliler almaktadır. dördüncü sırada ise 13 bin 18 kişiyle İsveçliler yer alırken, beşinci sırada 8 bin 215 kişi ile Iraklı (Iraklı Kürtleri dahil) yer almaktadır. Dahi, 7 bin 64 kişi ile Sri Lankalılar, altıncı sırada Faslılar ise 6 bin 830, İranlılar 6 bin 306 kişiyle yer alırken Türkler ise 6 bin 298 kişidir. Vietnamlılar 6 bin 276 kişi, Filipinliler 6 bin 161, Hindistanlılar 5 bin 671, Afganlılar 3 bin 852 kişiyle, 3 bin 813 kişiyle Almanlar oluşturuyor. Dahi, 3 bin 802 kişi ile Ruslar, 3 bin 787 kişi Danimarkalılar, 3 bin 436 kişi ile Bosna-Hersek, 3 bin 346 kişi ile Etiyopyalılar, 3 bin 277 kişi ile Erityeliler, İngiliz, Kuzey İrlanda ve Birleşik Krallık kökenlilerin sayısı ise 3 bin 59 kişi olmaktadır. Dahi, Litvanyalı 3 bin 57, Çinli 2 bin 988, Romanyalı 2 bin 944, Kosovalı 2 bin 876, en son sırada ise Fransalılar 2 bin 315 kişi olmaktadır

Oslo, farklı din, mezhep ve inançtan insanların bir arada barış ve kardeşlik içinde yaşadığı “çok dinli” ve “çok mezhepli” bir şehirdir. Bu barış ve kardeşliği sağlayan da Laiklik ve güçlü demokrasidir....

Oslo Kentinde yaşayan Hıristiyan, Müslüman, Yahudi, Budist, Hindu, vs. Hepsi bir arada sorunsuz yaşamaktadırlar. Ülkede Demokrasi olduğu için, her biri birer “sevgi yumağı” olan bu dinlerin mensupları birbirlerine kötülük yapamamakta, barış içinde ve karşılıklı hoşgörü temelinde yaşamaktadırlar.

Oslo’nun Kardeş Kentleri
Norveç’in başkenti Oslo’nun, dünyadaki yedi şehir ile “Kardeş Şehir” bağı bulunuyor. Bu şehirler; İsveç’in Göteborg, Almanya’nın Kiel, Polonya’nın başkenti Varşova, Litvanya’nın başkenti Vilnius, Rusya’nın S. Petersburg, Çin’in Şanghay ve Güney Afrika’nın Mbombela şehridir.

Oslo’da Sanayileşme Adımları
Günümüzde eğlence merkezi ve lokantaları ile ünlü Aker Brygge, 19. Yüzyıllarında Oslo’nun bir banliyösü iken, burada gemi inşası için endüstriyel tersane 1841 yılında Akers Mekanik şirketi tarafından gemi ve tesisat yapımı ve onarımı yapman amacıyla açılır bu tersane. 1854’de Akers Mekanik Atölyesi (Akers Mekaniske Verksted) olarak kurulmasını tamamlar. Böylece Aker Brygge kurulunca da Tjuvholmen Adası’nı (Hırsız Adası) da satın alan şirket, bu adayı da tersanenin bir parçası durumuna getirir.

Kısaca Tjuvholmen (Hırsız Adası) Anlamı
Vahşi hayvanların yaşadığı bir adadır. 18. yüzyılda dönemin yöneticileri, adanın üzerinde bir “idam platformu” kurdu. O dönem yönetimin aldığı bir kararla bu ada bu tarihten sonra farklı bir hüviyet kazandı. Adanın üzerinde hırsızlar idam edilecekti. O tarihten itibaren bu ada üzerinde kurulan idam sehpalarında hırsızlar idam edildiği için, adanın adı “Hırsız Adası” olarak anılmaya başlar.

Norveç Tarihinin En Ağır Terör Saldırısı
22 Temmuz 2012 günü yaşanan çifte terör saldırılarının ilki başkent Oslo’da Grubbegata’da, yerel saatle saat 15:26’da yaşanır. Norveç Başbakanı Jens Stoltenberg 1939...)in bulunduğu başbakanlık, petrol ve enerji bakanlığı ile çeşitli bakanlıkların da bulunduğu 17 katlı binaya yapılan bu terörist saldırıda, bir otomobile yerleştirilen bombanın patlaması sonucu 8 kişinin yaşamına son verilir.

Sosyal demokrat olan İşçi Partisi (Arbeiderpartiet)’nin gençlik teşkilâtının, AUF “İşçi Gençlik Birliği” (Arbaidernes Ungdoms fylking)’nin yaz kampına, yerel saatle 17: 20 ve 18: 35 arasında silahlı saldırı düzenlemiş ve bu saldırıda çoğu genç öğrencilerden oluşan 69 kişi yaşamını kaybetmiştir. Saldırı sırasında kampta toplam 560 genç bulunuyordu. Norveç İşçi Partisi’nin kadın başkanı olan Norveç Eski Başbakanı Gro Harlem Brundtland (1939...) Adadaki toplanan gençlere, olaydan bir kaç dakika önce bir konuşma yaptıktan sonra oradan ayrılmıştır.

Tyri Fiyordu üzerindeki Ütøya adlı adada, 1979 doğumlu aşırı ırkçı-sağcı terörist Anders Behring Breivik, adlı cani, saldırı yapacağı adaya polis üniforması giymiş olarak gelir, “Oslo’daki bombalı saldırıyla ilgili soruşturma” yaptığını söyler. Kamptaki gençleri bir alanda toplar, sonra ceketinin içinden çıkardığı Ruger Mini-14 marka yarı otomatik silahıyla 1,5 saat o toplanmış kalabalığın üzerine ateş eder ve o anda orada 69 gencecik insanlarını kanını dökerek ölümlerine neden olur...

Oslo’yu kana bulayan cani, 8 kişinin canını aldıktan sonra, polis kıyafetiyle gittiği adada da, gençlerin üzerine acımasızca kursun sıkarak 69 genci öldürür ve ik saat içinde toplan 77 kişiyi öldürmüş olur...

Saldırıdan bir saat sonra yakalanıp gözaltına alınan Anders Behring Breivik, ertesi gün yaptığı katliamı itiraf etmiş, silahlı saldırısını soğukkanlılıkla itiraf etmiştir. Breivik itiraflı konuşmasında sıkça İslam karşıtı vurgular; İslam düşmanı ve yabancı düşmanı bir ırkçı olduğunu ortaya koyar. Polis kaynaklarına göre, Oslo’daki bombalı olarak yaptığı ilk saldırısının ardından Breivik’in bir kamyonla olay yerinden kaçmaya çalışırken video görüntülerinde ispatlanmıştır. Dahi, dolayısıyla her iki eylemi de kendisinin gerçekleştirdiğini, Oslo’daki bombalı katliamı yaptıktan sonra Utøya’ya gidip bu sefer de adada silahlı katliamı gerçekleştirdiğini söylemiştir.

Bir yıl yargılama süreci sonunda 24 Ağustos 2012 tarihinde Anders Behring Breivik’e 21 yıl hapis cezası verilmiştir. Ancak Norveç yasalarındaki en ağır ceza olan 21 yıl hapse mahkûm edilen Breivik’in cezası müebbettir. Yani, Breivik bu cezanın en az 10 yılını yattıktan sonra durumu her 5 yılda bir yeniden değerlendirmeye alınacak. Karar, Breivik’in belli aralıklarla durumunun değerlendirilmesinin ve bu yolla ömür boyu hapiste kalması sağlanacaktır.

Bu Utöya’da ki terör saldırısında yaşamını kaybeden masumlar arasında birde Gaziantepli Gamze Doğan (1994 doğumlu Türk kızı da vardı.

Kaynak: Norveç İstatistikleri   










Hiç yorum yok:

KUTNU ve FERMENE ANADOLU TÜRKMEN GİYSİLERİ KÖKENİ

Türkmen Giysilerinden Fermene-Cepken Daha çok Anadolu’nun güneyine düşen Yörük kadını ve erkeklerin yaşlanıp iyice deneyim kazanınca kebzenc...