27 Nisan 2018 Cuma

TÜRKMENLERİ KATLETTİLER KADIN ve KIZLARININ IRZINA GEÇTİLER

OSMANLILARIN KARAMAN OĞULLARI'NI 1487'DE                           KÖTÜ BİÇİMDE ORTADAN KALDIRIŞI

Oğuzların Afşar boylarından olan Karamanoğulları; Karaman Bey tarafından güçlü bir beylik olarak Konya ve Karaman’da 1256’da kuruldu. Anadolu’da ilk kez Türkçeyi resmi dil olarak kullanan Türk beyliği oldu. Osmanlı Devleti ile diş söktüren mücadelesi sonunda Osmanlılar tarafından 1487’de ortadan kaldırıldı ve Osmanlı hâkimiyeti altına girdi. Kısacası buraya kadarından sonrasını, zamanın tarihçilerinden dinleyelim:

Türkmen devleti olan Karamanoğulları, 1443’de Sultan 2. Murat Sırplardan oluşan Haçlı Ordularıyla Morava’da savaşırken, Karamanoğulları Bey’i Osmanlıya arakadan saldırmasına öfkelenen Sultan 2. Murat, Karamanoğullarının üzerine yürümüş, gittiği yerlerde taş üstünde taş bırakmayarak, çoğunluğu Hıristiyan olan askerlerden oluşan Osmanlı ordusu, Anadolu’da binlerce Türkü kılıçtan geçirtmiştir.

Kadınların, Kızların Irzına Nasıl Geçildiğini Tarihi Kaynak; Âşık Paşazade, Sultan 2. Murad’ın Konya yürüyüşünü şöyle anlatır: “Hünkâr keşker-i azim cem etti (çok sayıda asker topladı) hem Rumeli’nin ne kadar kâfir leşkeri varsa kendüyü tabi, anı dahi bile sürdü. Konya’ya çıktı; yağma buyurdu, vilayet-i Karaman’ı şöyle vurdular: kim köylerini ve şehirlerini elek elek ettiler, harap ettiler ve ol yıl nice oğlan kız doğdu mechulünneseb” (o yıl nice çocuk doğdu babası belirsiz) demektedir.

Sultan 1. Murat zamanında başlatılan Osmanlı-Türkmen çekişmesi, gederek kanlı düşmanlığa dönüşmüştür. Âşık Paşazade’nin anlattığına göre, Karaman Beyliğine yapılan saldırıda yağmalama izni verilirken, Karamanlı kadınların kızların ırzlarına geçilmesine de izin verilir ve günlerce kadınların ırzına geçilir...

Türk Katliamları ve Acımasız Yöngüç Paşa
Yine, Sultan 2. Murat, Şehzadeliğinde Lala’sı olan, Lala Yöngüç Paşa’yı 1426’da Amasya Türkmenlerine karşı görevlendirir. Lala Yöngüç Paşa, Padişahın ağzından çıkmış gibi aldatıcı armağanlarla pohpohlayıcı mektuplarla güya yardıma çağırdığı Canik’li Kızılkoca Oğullarından kardeş dört Türkmen beyini nasıl kandırıp tuzağa düşürüldüğünü  (Âşık Paşazade: “Bunlar; Türkmenlerin gayette yarar ve bahadır erleriydi” dediği 400 arkadaşın nasıl tuzağa düşürülüp, zalimce öldürüldüklerini Hoca Sadeddin Efendi şöyle anlatır:  

“Yöngüç Paşa’nın buyruğu üzerine, Osmanlı askerlerinden bir nice yiğit, gökten düşen bela misali içki meclisini basmış, dördünü de bir anda yalın kılıçtan geçirivermişlerdi. Geriye kalıpta kaçanlarıysa, bir bir yakalayıp zincire ve prangaya bağladılar, hepsini bir mağaraya doldurup ağzını tıkadılar, içini kara dumana boğdular, kızgın ateş helak eyleyip, ülkenin eteklerini bu Türkmenlerin vücutlarının pisliğinden temizlediler.

Ertesi sabah, Yöngüç Paşa, seçtiği yiğitler, bu uygunsuzlukların, çoluk çocukların yurdu Çorumlu ovasına baskın verdi. Oradaki Türkmenleri de kırıp geçirdi, sürü ve davarlarına el koydu. Ganimet o kadar çoktu ki, bir koyun 1 dirheme kadar düştü. Bunların çokluk çocukları da, dilenciliğe dönüp, bütün ülke içine dağıldılar. (1)

Ayrıca dönemin vakanüvislerin belirtilerine göre Lala Yöngüç Paşa, eline geçirdiği Türkmenlerin çoluk çocuk demeyip kılıçtan geçirmesi ile yetinmeyip, tellallar çıkartıp, her kim Türkmen başı getirenin ödüllendirileceği duyurulur.

Bu olayı yine Hoca Sadeddin şöyle anlatır:  “Yörgüç Paşa, bir Türkmen getirene, bir Türkmen kellesi getirene bir kaftan adamış, bunu da tellallar ile duyurmuştu. Bu yolla da Türkmenlerden pek çok kimseyi temizlemiş oldu. O tarihten sonra Türkmen eşkıyası, başsız ve güçsüz kaldı” diye övünerek yazar.

Türk’e karşı düşmanca tavırlar ile ünlü Sultan 1. Murat’ın ani ölümünden sonra iki oğlundan biri olan Yakup, Osmanlı Sarayındaki iktidar kavgasında, onu Türkler destekler. 2. Oğlu ise Rum anadan doğma Beyazıt ise, Sultan Murat’ın öne çıkardığı, yani Hıristiyan ve dönme unsurların desteklediği adaydı. Daha Türkmen beyleri Sultan Murat’ın öldüğü haberini bile almadan, Beyazıt’ı oldubittiye getirerek Hıristiyan ve dönme devşirmeler tarafından Sultan ilan edilir. Burada, babasının öldüğü bildirilmeden çağrılan Yakup, tuzağa düşürülerek boğdurulmasıyla, taraftarlarıyla birlikte öldürüldü...  

1. Murat’ın annesi, Orhan Gazi’nin karısı ve Rum’dur. 1. Murat’ın karısı da Rum’dur. Bu Rum kadından Beyazıt doğdu, Osmanlı’da Türk sözcüğünü, bir yüzyıl kadar süre içinde ağza bile alınmaz olmuştur. 

Orta Asya’dan gelerek, göçebe Oğuz boylarının kurduğu gerçeğini unutturabilmek için, tarih dahi yatsınmış, okullarda salt İslam Tarihi okutulmuştur. En ilginci, okutulan bu İslam tarihi içinde Türklerde hiç söz edilmemiştir. Yani, Osmanlı’da 15. Yüzyılda başlayan “Lisan-ı Osmanî” adı verilen Osmanlıca dediğimiz ne olduğu belirsiz, yozlaştırılmış Arapça-Farsça ağırlıklı, içinde tek tük Türkçeden oluşan yazı dili 16. Ve 17. Yüzyıla gelindiğinde ise Türkçe dil tamamen olmaktan iyice çıkarılmış ve bu hal ancak Tanzimat’a kadar sürmüştür...

1453’de İstanbul’un fethinden sonra, Fatih Sultan Mehmet, İstanbul’un değişik semtlerine sekiz adet medrese açtırmıştır. Bu sekiz medresede dil tamamen Arapçadır. Yani, ne Türkçe vardır, ne de Türkçe diye bir ders vardır...

Amerikalı Prof. Stanford Shaw, sözünü ettiği kitabında, Osmanlı Türkmen çekişmesi, sanıldığı gibi basit bir yerleşik-göçebe sürtüşmesi değil, Tezlere göre daha 1. Murat döneminden beri salt Anadolu içlerindeki göçebe Türkmen aşiretlerinden bazılarını, yeni fethedilen uç, sınır bölgelerine zorla yerleştirerek, asıl gerçek, imparatorluktan uzaklaştırmak, ordunun Türk savaşçılar egemenliğinden kurtarmaktı. Ayrıca, Türklerin saraydan, saray yönetiminden, çevresinden bir an önce kovularak uzaklaştırmaktı.
Selman ZEBİL

(1) Tac-üt Tevarih”, cilt 1, s.332-335 ve “Aşık Paşaoğlu Tarihi”,  MEB Yayınları İst. 1970, s.118-119           

Hiç yorum yok:

BÜYÜK İSRAİL PLANI ve KÜRESEL GÜÇ OYUNLARI KIYAMETİN HAYALİ BİR REÇETESİ Bu makale Internationalist 360 tarafından yayımlandı. Espen B. Øyul...